mandag den 21. oktober 2024

Svampe i Store Hareskov

 

Svampe i Store Hareskov

                                          Svampetur i Hareskoven (foto: Frank Desting)

Beskrivelse

Harreskoven, Hareskoven eller Hareskovene som det samlede område retteligen burde kaldes er et stort sammenhængende skovområde nord for København med størstedelen beliggende i det sydlige Furesø Kommune, en mindre del i Gladsaxe Kommune og en lille del i Ballerup Kommune. Mod øst fortsætter skoven i den private Frederiksdal Storskov og mod nord er der kun et mindre åbent område omkring Kollekolle op til Nørreskoven. Der er således tale om et meget stort naturområde ganske tæt på hovedstaden, og bortset fra Kongens Lyngby fortsætter det grønne område helt til Øresund.

Hareskovene dækker over 4-5 forskellige individuelle skovområder der dog udgør et sammenhængende hele med fælles præg. Det meste af Hareskovene er klassisk bøgeskov ("søjlehal"), men der er også en del områder med gran. Skovbunden er de fleste steder fortsat ret artsfattig, men flere steder har opgivelse af dræning øget forekomsten af vådområder og der er nu en række småsøer og mindre moser med ganske interessant plante- og dyreliv. Byen Hareskovby befinder sig midt i skovene. Fægyden er en vej mellem Hareskovby og Værløse, der tidligere blev brugt til kvægdrift, og vejen deler skoven i Lille Hareskov vest for vejen og Store Hareskov øst for vejen. I Hareskovene er der både ridestier og en mountainbikerute.


Store Hareskov er det område de fleste forbinder med navnet Hareskov. Det afgrænses mod vest af Fægyden og mod øst af Hillerødmotorvejen. Området gennemskæres af Hareskovbanen. Træerne af høje rette bøgetræer samt granplantager hist og her. Stierne er udlagt i klassisk stjerneform der vidner om området i tidligere tider var kongeligt jagtområde, hvor man bl.a. praktiserede parforcejagt. Skoven drives primært med henblik på rekreative værdier. I midten af skoven er nu en stor rydning kaldet "Sletten" hvor der af og til (f.eks. på Skovens dag) foregår forskellige aktiviteter og der er også bålpladser. En del lavtliggende steder er dræningen nu ophørt og gamle vådområder er genetableret. I den sydlige del af Store Hareskov ligger Svenske Vold. Dette er et voldanlæg etableret under krigen i 1658-60 og er en ca. 400 m lang, 0,5 m høj og 1,5 m bred jordvold med foranliggende grav. Her lå en af svenskernes lejre ved belejringen af København.


Kilde: Wikipedia.


                                                         Kort over Hareskoven

Svampe i Hareskoven

På Sjælland er der mange gode steder man kan samle svampe, men generelt er der mere tætbefolket end i Jylland. Dette betyder også, at man ofte skal bevæge sig længere væk for at finde svampe. Specielt hvis du bor i København kan der være et stykke ud til nogle gode svampeskove. Et af de gode steder er Hareskoven, som ligger ude mellem Værløse og Bagsværd.

Skoven består af flere skovområder, som alle byder på gode svampeforhold. Arealerne er domineret af bøgeskov, men der findes flere områder med nåletræer (primært rødgran) og egetræer. Generelt er arealerne meget varieret og byder på både skov og overdrev/græsmarker. Så du får rig mulighed for at få en rigtig god gåtur samtidig med din svampejagt.

Mange mennesker samler svampe i Hareskoven, i sæsonen ses ofte mange asiatere på svampejagt gennem skoven, ofte råbende til hinanden og bevæbnet med kniv og svampekurv.

Det giver en helt speciel stemning i skoven.

                           Udbredt stenmorkel i Store Hareskov (foto: Frank Desting)

Transport til og fra Hareskoven

En af de gode ting ved skoven er, at du kan tage offentligt transport derud uden stort besvær fra København. S-toget kører inde fra centrum og tager ikke mere end en halv times tid at nå dertil. Herfra har du let adgang til skoven og du kan derfor nemt tage en dagstur derud.

Der er også busforbindelse med linie 165 (fra Herlev - Bagsværd) til Hareskov Station.

Kommer du i bil kan der fx. parkeres på Hareskov Station.


                                     Svampetur i Hareskoven (foto: Frank Desting)

Arrangerede svampeture i Hareskoven


Hver måned arrangeres en svampetur i Hareskoven af BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) med biolog Ole Terney som den primære turleder.

Tidligere år har også Jørn Gry, Jørn Kofod, Jacob Ryge, Tobias Bøllingtoft og Henrik Mathiassen været medledere, og er det stadig nu og da.

I dag assisterer Poul Evald Hansen og undertegnede en gang imellem med valideringen af svampene, så godt vi nu kan...

Turene, som har været gennemført siden januar 2011 koster et mindre beløb pr. deltager og er gratis for abonnenter på BioNyt (tidsskrift) og medlemmer af Foreningen til Svampekundskabens Fremme.

Tidligere år har turene været udarbejdet sammen med Foreningen til Svampekundskabens Fremme (FtSF) og været annonceret i bladet SVAMPE, men det bliver de (desværre) ikke mere...

Til januar 2025 har turene i øvrigt været afholdt hver måned i fulde 14 år!


Turene annonceres nu på facebook-gruppen 'Fugle og natur i Store Hareskov' på adressen: https://www.facebook.com/groups/1348974965958988


Se også facebook-gruppen 'Hareskovens svampe og natur i øvrigt' på adressen: https://www.facebook.com/groups/309206465840280

ved Ole Terney.


Den 3. søndag i hver måned starter vi kl. 13 fra bordet/bordene ved Hareskov station nogle meter inde i skoven. Vi går i skoven, og er tilbage ved bordet kl. 15, hvorefter svampene valideres, sorteres og fotograferes. (Det kan f.eks. tage 1 time, men afhænger af årstiden og antallet af svampe).


Der har til dato (fra år 2011 til og med oktober 2024), været afholdt 171 (!) svampeture i Hareskoven.


Formålet med disse ture er at finde og lære om Hareskovens svampe, og altså ikke udelukkende eller primært at finde spisesvampe. Hvis man tager noget med hjem og spiser det, er det på eget ansvar - uanset om det er godkendt eller ej. Det er altid ens eget ansvar, hvad man putter i munden fra en svampetur. Vi vejleder dog gerne og giver gode råd.

I øvrigt giver vi os altid tid til, også at se på Hareskovens øvrige natur, det kan være fugle, pattedyr, planter, insekter og andet der kommer forbi på vores vej gennem skoven, svampene er dog altid i højsædet!


                     Bleg kantarel i Hareskoven (foto: Frank Desting)


Mine egne ture i Hareskoven

Selv begyndte jeg at frekventere Hareskoven så småt i år 2003 og frem gennem Danmarks Svampeatlas atlasundersøgelse år 2009 til 2013.

I dag kommer jeg stadig regelmæssigt i Hareskoven, gerne flere gange om måneden og registrerer svampe.

Jeg bruger fortrinsvis svampeapp'en og 'BOB' hjælper mig meget med, at bestemme de forskellige arter.

Fundene bliver så umiddelbart lagt på atlas med et forslag til art og bliver efterfølgende valideret.

Ud af de i alt 965 forskellige svampearter (det oplyste tal på 1124 arter omfatter også ubestemte arter og dubletnavne), fordelt på 11535 fund der i alt, iflg. Svampeatlas (oktober 2024), er truffet i Store Hareskov, har jeg selv noteret 568 (makroskopisk bestemte) forskellige arter, fordelt på 5958 fund (oktober 2024)!

Det skal understreges, at der i svampelisten på atlas er en del arter, som enten blot er angivet som "svamp", eller med dubletnavn eller ubestemt. Disse skal naturligvis ikke regnes med og dermed trækkes fra.

Der er dog heller ikke taget hensyn til, om arterne er tilstrækkeligt godkendte. Desuden indeholder skoven naturligvis mange ikke-registrerede arter, som ikke er tastet på atlas.


Langt de fleste er ganske almindelige svampearter, herunder fine spisesvampe som Bleg kantarel (Cantharellus pallens), Alm. kantarel (Cantharellus cibarius), Spiselig rørhat (Karl Johan) - (Boletus edulis), Foranderlig skælhat (Kuehneromyces mutabilis), Sommer-rørhat (Boletus reticulatus), Stor trompetsvamp (Craterellus cornucopioides), Tragt-kantarel (Craterellus tubaeformis), Kruset blomkålssvamp (Sparassis crispa) og mange, mange flere.


Hermed en samlet liste over de 59 arter af rødlistede arter der er fundet i Hareskoven:


Amaurodon cyaneus- øskenløs azurskind (VU)

Boletus aereus – bronze-rørhat (VU)

Chromocyphella muscicola – mos-muslingeskå  (VU)

Cortinarius caperatus – klidhat (VU)

Cortinarius cinnabarinus – cinnober-slørhat (NT)

Cortinarius mucosus - kastaniebrun slørhat (VU)

Cortinarius pholideus - brunskællet slørhat (VU)

Hericium cirrhatum – børstepigsvamp (VU)

Cystodermella granulosa - kliddet grynhat (VU)

Dacryobolus karstenii - glat vulkanskorpe (NT)

Entoloma sinuatum - giftig rødblad (VU)

Flammulaster muricatus - pigget grynskælhat (EN)

Galerina sphagnorum - tørvemos-hjelmhat (VU)

Geastrum elegans – navle-stjernebold (EN)

Geastrum quadrifidum - firfliget stjernebold (EN)

Grifola frondosa – tueporesvamp (VU)

Gyroporus castaneus – kastanie-kammerrørhat (VU)

Gyroporus cyanescens - blånende kammerrørhat (VU)

Hericium coralloides – koralpigsvamp (NT)

Hericium erinaceus – pindsvinepigsvamp (CR)

Hygrophorus camarophyllus - sodbrun sneglehat (CR)

Hypholoma radicosum – pælerods-svovlhat (NT)

Lactarius decipiens – pelargonie-mælkehat (VU)

Lactarius trivialis - nordisk mælkehat (VU)

Mycena rosella - rosenrød huesvamp (EN)

Phaeocollybia arduennensis - mørk spidshat (EN)

Phyllotopsis nidulans – okkerblad (NT)

Pluteus pellitus - bleg skærmhat (VU)

Porphyrellus porphyrosporus – sodrørhat (NT)

Psathyrella caput-medusa - medusa-mørkhat (EN)

Psathyrella maculata - sortskællet mørkhat (VU)

Ramaria botrytis – drue-koralsvamp (VU)

Ramaria formosa - smuk koralsvamp (EN)

Ramaria sanguinea - blodplettet koralsvamp (VU)

Rhodocollybia prolixa var. distorta- snoet fladhat (VU)


Af de 59 rødlistede arter fundet i Hareskoven har jeg selv truffet disse 9:


Chromocyphella muscicola – mos-muslingeskål (VU)

Hericium cirrhatum – børstepigsvamp (VU)

Dacryobolus karstenii - glat vulkanskorpe (NT)

Hericium coralloides – koralpigsvamp (NT)

Psathyrella maculata - sortskællet mørkhat (VU)

Xeromphalina campanella – klokke-tørhat (EN)

Flammulaster limulatus - gylden grynskælhat (VU)

Thaxterogaster porphyropus - purpurstokket slørhat (EN)

Thaxterogaster croceocoeruleus - blågullig slørhat (NT)


                                           Klokke-tørhat i Hareskoven (foto: Frank Desting)


Årets gang i Hareskoven

Januar starter ofte med, at vi finder Krølhåret pragtbæger (Sarcoscypha austriaca) og i februar dukker Alm. sortbæger (Pseudoplectania nigrella) op. Marts måned giver oftest Udbredt stenmorkel (Discina perlata), gennem april og maj måned er der ikke det helt store. I juni måned kommer så de første Bleg kantarel (Cantharellus pallens), Sommer-rørhat (Boletus reticulatus) og diverse skørhatte og gennem juli måned Sommer-østershat (Pleurotus pulmonarius) og de første Spiselig rørhat (Karl Johan) - (Boletus edulis).

August, september og oktober er de måneder der findes det største svampeflor i Hareskoven, hvis der er kommet tilpas med regn, og bordet ved Hareskoven bugner også af mange forskellige arter, som det vil føre for vidt, at remse op her.

Gennem december finder vi ofte Alm. judasøre (Auricularia auricula-judae), Foranderlig skælhat (Kuehneromyces mutabilis) og Alm. østershat (Pleurotus ostreatus).

                                      Krølhåret pragtbæger i Hareskoven (foto: Frank Desting)

Følg med på facebook-gruppen 'Fugle og natur i Store Hareskov' på adressen https://www.facebook.com/groups/1348974965958988


Man kan få invitation til de månedlige ture ved at skrive til Ole Terney på bionyt@gmail.com.


Tilmelding til turene sker på bionyt.nemtilmeld.dk, hvorved man efterfølgende får tilsendt liste med fundne svampe, og billeder af svampefund på turen.


Vel mødt på næste tur!


Frank Desting

Ole Terney

Herlev

Oktober 2024


Ingen kommentarer:

Send en kommentar