Min sommerfugleinteresse
Af Frank Desting, [Herlevvænge 13 st. tv., 2730 Herlev]
Jeg har altid, siden min pure ungdom, været interesseret i naturen. Fugle har altid været min hovedinteresse.
Ved siden af min fugleinteresse har jeg også interesse for sommerfugle (både dag- og natsommerfugle) og jeg har til dato set i alt 61 forskellige arter af dagsommerfugle i Danmark plus et utal af forskellige natsommerfugle.
Min natur- og dermed sommerfugleinteresse startede, da jeg var en knægt på omkring 11-12 år som i 70erne startede med at frekventere i Kagsmosen nær Husum og Rødovre ved København.
Her mødte jeg en ældre, distingveret herre ved navn S. H. Stensig, som var med i Kagsmosegruppen, en gruppe der interesserede sig for mosens fugle og natur i øvrigt, herunder sommerfugle.
Der blev dengang udarbejdet en bog om Kagsmosens fugle og natur (Kagsmosen feltbiologiske undersøgelser DOC 1971 – Jensen et. al.) som også omhandlede en artsliste over de 342 arter sommerfugle der dengang var truffet i mosen. Sommerfuglene blev dengang primært fanget med net og præpareret efterfølgende og jeg husker endnu den dag i dag hr. S.H. Stensig på jagt med net efter nye dyr til samlingen, også andre steder end Kagsmosen, Ejby Mose eksempelvis. Dengang lavede jeg også selv en lille samling af præparerede dag- og natsommerfugle efter Stensig's anvisninger. Senere opgav jeg dog dette og i dag er der jo rig mulighed for at fotografere sommerfuglene, fremfor at indsamle og præparere dem.
Sommerfuglene blev dengang bestemt via. Langer (dagsommerfugle) og Hoffmeyer (spindere, ugler, målere) samt Deurs, Meyrick (pyralider, fjermøl og øvrige micros).
De senere år, når årstiden har været til det, har jeg været sammen med Henrik Mathiassen ude og set på og fotografere sommerfugle, og min første tur af den art var den 18. juli 2005, hvor vi var ude på Snogevej i Pinseskoven og se iris (Apatura iris), og bagefter et smut i Kongelunden efter hvid admiral (Limenitis camilla).
Andre steder vi har været er blandt andet Valby Hegn i Gribskov for kejserkåber (Argynnis paphia), Græse Bakkeby,
Frederikssund for guldhale (Thecla betulae), Melby Overdrev for argusblåfugl (Plebejus argus) og foranderlig blåfugl (Plebejus idas) samt grøn busksommerfugl (Callophrys rubi) mv., Bøllemosen, Jægersborg Hegn for bølleblåfugl (Agriades optilete), Strandegård Dyrehave ved Faxe for orange høsommerfugl (Colias croceus), Røsnæs for fransk bredpande (Pyrgus armoricanus) osv.
De allerseneste år har jeg også været sammen med Leif Frederiksen (min fuglemakker) ved Bøtø Strand på Gedser for sort ildfugl (Lycaena tityrus) og ved Mandemarke Bakker/Høvblege på Møn for sortplettet blåfugl (Phengaris arion), samt på Amager Fælled og Gedser Odde for svalehale (Papilo machaon)!
Figur 3: Svalehale, Amager Fælled, 19.juli 2011. (Foto: Frank Desting)
Jeg har også oplevet gråbåndet bredpande (Erynnis tages) ved Melby Overdrev, spejlbredpande (Heteropterus morpheus) ved Bøtø Plantage, sortåret hvidvinge (Aporia crataegi) ved Østerild Plantage i Nordvestjylland, grønbroget kålsommerfugl (Pontia edusa) ved kysten ud for Bøtø Plantage, rødlig perlemorsommerfugl (Boloria euphrosyne) ved Bøgeskov, engperlemorsommerfugl (Brenthis ino) og (den udsatte) mørk pletvinge (Melitaea diamina) ved Børstingerød Mose, moserandøje (Coenonympha tulia) ved Holmegård Mose og ilia (Apatura ilia) ved Pinseskoven på Vestamager mv. samt Duehale (Macroglossum stellatarum) ved Gedser Odde.
Selv har jeg blandt andet også selv fundet østlig takvinge (Argynnis laodice) nogle steder i invasionsåret 2014/2015 - samt gul høsommerfugl (Colias hyale) ved Kildegårdens jorder (Smør- og Fedtmosen) i august 2014.
Figur 4: Østlig takvinge, Smør- og Fedtmosen, 11. april 2015. (Foto: Frank Desting)
Det er også blevet til enkelte ture med Henrik Mathiassen efter natsommerfugle, med opsætning af rødvinssnore, efter fx. rødt ordensbånd (Catocala nupta) og blåt ordensbånd (Catocala fraxini) i Kongelunden og Smørmosen, og jeg har selv lyslokket på min altan på min tidligere bopæl i Herlev de senere år.
Største oplevelser med sommerfuglene har, udover naturligvis at køre efter den imponerende svalehale (P. machaon) ved både Amager Fælled og Gedser Odde (samt andre opremsede og sjældnere arter), været, da Henrik Mathiassen og jeg tog ud en august nat i Pinseskoven og lyslokkede med rødvinssnore efter natsommerfugle og endelig fandt et stort og flot blåt ordensbånd (C. Fraxini) på snor, en natsommerfugl der virkelig var en drømmeart for mig!
Pludselig sad den på rødvinssnoren!
Figur 6: Blåt ordensbånd, Pinseskoven, Vestamager, 22. august 2013. (Foto: Frank Desting)
Selvfund af østlig takvinge (N. xanthomelas) i Smør- og Fedtmosen samt gul høsommerfugl (C. hyale) på Kildegårdens jorder har også været store øjeblikke for mig!
Jeg var også flere gange ude i Pinseskoven på Vestamager og se den smukke iris (Apatura iris) inden jeg havde held med flere eksemplarer af ilia (A. ilia) , som jeg også fik nydt og fotograferet på lokning.
Det er blevet til mange forskellige arter som efterfølgende er blevet indtastet dels i DOFbasen, dels i Lepidopterologisk Forenings funddatabase (Bugbase) og dels på Fugleognatur.dk.
I dag bruger jeg den nye portal Arter.dk til natsommerfugle og stadig DOFbasen til dagsommerfugle!
Jeg har stadig mange nye arter til gode, både her i Danmark og ikke mindst i Sverige, hvor jeg (vi) påtænker nogle fremtidige besøg i Blekinge og Småland de kommende år!
Figurtekster:
Figur 1: Ilia (han), Pinseskoven, Vestamager, 16. juli 2013. (Foto: Frank Desting)
Figur 2: Henrik Mathiassen og Frank Desting mfl. på Snogevej i Pinseskoven, 18. juli 2005. (Foto: Lars Andersen)
Figur 3: Svalehale, Amager Fælled, 19.juli 2011. (Foto: Frank Desting)
Figur 4: Østlig takvinge, Smør- og Fedtmosen, 11. april 2015. (Foto: Frank Desting)
Figur 5: Rødt ordensbånd, Kongelunden, 10. august 2008. (Foto: Frank Desting)
Figur 6: Blåt ordensbånd, Pinseskoven, Vestamager, 22. august 2013. (Foto: Frank Desting)
Opdateret august 2023
Welcome to Lost Recovery Masters....
SvarSletIf you need any assistance, l’m always here
We trace, monitor and recover lost Cryptocurrency, Credit Repair, blank Atm & etc
Regards,
Lost Recovery Masters
Email: ( Support @ lostrecoverymasters. c om)Learn More: ( https://
lostrecoverymasters. com